неделя, 3 май 2015 г.

ВКУСНИ ПОАЧИ / ТУРСКИ ПИТКИ С ПЪЛНЕЖ /




Продукти:

1/2 ч. ч. хладко прясно мляко (100 мл)
1 ч. л. суха мая
1 с. л. захар
2 яйца (1 жълтък за намазване)
1 ч. л. сол
60 г краве масло
1/2 ч. ч. олио (100 мл)
350 г брашно


за пълнеж: сирене, маслини, кашкавал и каквото още искате.

Приготвяне:

Към хладкото мляко се прибавят маята и захарта. Сместа се оставя да шупне.

В дълбока купа се поставят омекналото краве масло, 1 яйце+1 белтък, солта, олиото и шупналата мая. Поставя се постепенно пресятото брашно и се замесва меко нелепнещо тесто. 



От него се късат малки топки с размер на мандарина. Всяка топка се разплесква с ръце. Поставя се плънка по желание и краищата се съединяват. 



В някои от поачите сложих сирене, в други маслини. Получават се 12 поачи.  


Така приготвените поачи се нареждат в тава застелена с хартия за печене.
Отгоре се намазват със жълтъка. С помощта на вилица се правят шарки. 





Не втасват. Поставят се директно във фурната, която е загрята предварително на 200 градуса, около 20 минути.




След като ги извадя от фурната, ги понапръсквам малко с вода и покривам с кърпа да изстинат.

След като са готови, стоят леко хрупкави, а в същото време меки и много вкусни. Топят се в устата.

Перфектни са за консумация, дори след като се студени и ако са останали за следващия ден.

Да ви е сладко! Но хапвайте в умерени количества. :)

Деси


Ако публикацията ви е харесала, може да я споделите с приятели и познати. Благодаря! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар