Продукти:
1/2 ч. ч. хладко прясно мляко (100 мл)
1 ч. л. суха мая
1 с. л. захар
2 яйца (1 жълтък за намазване)
1 ч. л. сол
60 г краве масло
1/2 ч. ч. олио (100 мл)
350 г брашно
за пълнеж: сирене, маслини, кашкавал и каквото още искате.
Приготвяне:
Към хладкото мляко се прибавят маята и захарта. Сместа се оставя да шупне.
В дълбока купа се поставят омекналото краве масло, 1 яйце+1 белтък, солта, олиото и шупналата мая. Поставя се постепенно пресятото брашно и се замесва меко нелепнещо тесто.
От него се късат малки топки с размер на мандарина. Всяка топка се разплесква с ръце. Поставя се плънка по желание и краищата се съединяват.
В някои от поачите сложих сирене, в други маслини. Получават се 12 поачи.
Така приготвените поачи се нареждат в тава застелена с хартия за печене.
Отгоре се намазват със жълтъка. С помощта на вилица се правят шарки.
Не втасват. Поставят се директно във фурната, която е загрята предварително на 200 градуса, около 20 минути.
След като ги извадя от фурната, ги понапръсквам малко с вода и покривам с кърпа да изстинат.
След като са готови, стоят леко хрупкави, а в същото време меки и много вкусни. Топят се в устата.
Перфектни са за консумация, дори след като се студени и ако са останали за следващия ден.
Да ви е сладко! Но хапвайте в умерени количества. :)
Деси
Ако публикацията ви е харесала, може да я споделите с приятели и познати. Благодаря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар