вторник, 30 юни 2015 г.

ВКУСНИ ХЛЕБЧЕТА ОТ ЛИМЕЦ

Тези хлебчета видях как се правят на фестивала "Здравей, здраве" в Еко-селище "Азарея" от Светослав Вълчев. Аз импровизирах, защото нямам всичко, което сложи той, но станаха приказни:

Необходими продукти:

- Брашно от лимец -500гр.

- Кисело мляко - една непълна    кофичка или 2/3 буркан.

- 1 чаена лъж. хлебна сода

- 1 чаена лъж.захар/сложих кафява тръстикова/

- 1 суп.лъж. сол/хималайска или морска са по-добър вариант/

- 3-4 суп.лъж. вид мазнина/аз сложих ленено масло, може олио, зехтин.../

- 1 суп.лъж. ябълков оцет/най-добре домашен/

Начин на приготвяне:

Включваме фурната на 150гр. да се загрява.

Слагаме в кис.мляко содата да бухне.

Пресяваме брашното в една голяма купа, удобна за замесване.

Правим си кладенче по средата на брашното и слагаме млякото и содата по средата. Слагаме всичко друго и замесваме меко тесто, което при мен дори лепкаше.

В една купичка с вода си топя ръцете, оформяйки десетина топчета, които както кюфтета ги оформих и наредих в тава, покрита с хартия за печене.

Поръсих ги със сусам и с малко орехови парченца надупчих по средата.



Изпекох ги в предварително загрятата фурната по средата на 150гр. за 25-30мин. Извадих ги и покрих с кърпа, за да не изпръхнат.

Най-добре е да се хапват студени. Хляба е най-полезен дори да бъде приготвен от предишния ден.

Да ви е наЗдраве и сладко!
Хапвайте с мярка. ;)

Ако публикацията ви е харесала, може да я споделите с приятели и познати.
Благодаря!

Деси

Няма коментари:

Публикуване на коментар