сряда, 22 април 2015 г.

СУСАМОВО-БАНАНОВО СМУТИ С ЩИПКА ШОКОЛАД


Сусамово семе – мощен имуностимулант
От 2-3 години се наложи да чета много за здравето и едно от нещата, които не приемах в суров вид до сега в по-големи количества е сусамовото семе. Не ми беше вкусно, тахана пък изобщо, но се оказа, че проблема е в мотивацията и мързела(да си приготвя някоя вкусотия сама).

Е, това вече е минало и днес отново проявих любов към себе си, като набавих доза калции, но не с млечни продукти, които са противоречиви, а чрез банан и сусамово семе.
Сусамовото семе е изключително полезно и дава на организма ни жизнено важни съставки.

"Само четвърт чаша сусамово семе осигурява на организма 74 % от дневната му нужда от мед, 32 % от магнезий и 35 % от калций. Освен тях, в сусамовото семе се съдържат 2 изключително важни вещества, принадлежащи към групата на лигнаните (които се съдържат в лененото семе и които имат укрепващи, противоракови, противогъбични и антивирусни свойства) -сезамин и сазамолин. Те поддържат нивото на холестерола ниско и предпазват черния дроб от неблагоприятното въздействие на кислорода.

Към здравословните ползи на сусамовото семе спадат и защитните му свойства от свободни радикали (за които се смята, че са отговорни за развиване на ракови клетки) и съдържанието на фитостероли, които се грижат за сърцето и имунната система." - прочете още за него тук

А сега ще продължа с рецептата на смутито, което си направих бързо, лесно и вкусно:

Необходими продукти:
50 гр. сурово сусамово белено семе
100 мл. изборна вода
1 банан
1/2 лъжичка /8гр/ протеинов шоколадов шейк "Естествен баланс" , който ползвам и препоръчвам по принцип за употреба като балансьор на теглото, както и за здравословно набавяне на протеини, мазнини, въглехидрати и фибри в организма, като една прекрасна хранителна добавка без ГМО.

Лененото семе се накисва вечерта, прецеждам го на сутринта, изплаквам и го слагам в блендера с водата, банана и шейка. След 2-3 минути всичко е готово.

Бях изключително доволна от резултата, особено след като знам с какво съм наградила всяка една своя клетка от организма си с тази чаша вълшебен еликсир.

От мен наЗдраве и бъдете здрави!

Деси

Ако статията ви е харесала и е била полезна, може да я споделяте с приятели и познати в социалните мрежи. Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар