събота, 11 април 2015 г.

СПАНАЧЕНА ЯХНИЯ С НАХУТ И ОРИЗ

В навечерието на Великден реших да споделя с вас, че няма да готвя агнешко. 
Ако някой се пита защо, ще кажа, че заради осъзнаването, което преживявам. 

Част от нещата, които са в мен, са изказани и от известни личности тук.


А сега да преминем към ястието и неговото приготвяне.

Първо ще изброя продуктите, макар и трудно, защото често готвя "на око", но ще се постарая:

1. Спанак - около 300гр.
2. Лук - 3-4 стръка пресен или 1 голяма глава стар лук.
3. Моркови - 2 - 3 средно големи
4. Нахут - 100 гр. 
5. Домат - 2 бр. /ако е голям, може и 1 /
6. Ориз - 1 кафена чашка.
7. Сол - 1 суп. лъжица / аз ползвам морска или хималайска на кристали и си я смилам у дома /.
8. Червен пипер - 1 суп. лъж.
9. Брашно - 3-4 суп. лъж.
10. Мазнина - около 4-5 суп. лъж./ олио или зехтин/
11. Вода - 800 мл. / ползвам изворна /

За да започнем с приготвянето на гозбата, е нужна малка подготовка:

Нахута предварително се накисва за 12 часа , а спанака го накисвам във вода и малко оцет за 1 час.

Така вече може да започнем:
След като сме измили хубаво зеленчуците, ги нарязвам и слагам в тенджерата с мазнината да се задушат морковите и лука. 

След това добавям спанака и домата. 

Накрая добавям периодично водата, като си правя сметка колко да е тя според това колко гъста искате да е гозбата. 
Не знам защо аз наливам чаша по чаша водата. 

През това време измивам хубаво ориза с вода, много пъти в една голяма цедка. / Не съм пробвала още с кафяв ориз. /

Добавям ориза след като съм изсипала всичката вода.

Слагам и нахута, който обикновено е бил накиснат от сутринта.

Оставям на тих огън да къкри и след около 20-30 мин. добавям солта, брашното и червения пипер, които разбивам предварително с вода в шейкър. 

Оставям ги да поврат и те около 5 мин. 

Не обичам много подправки, но ако вие обичате си сложете черен пипер, и каквито още неща искате.

След като сервирам по чиниите, аз обичам да го ям с домашно подквасено мляко - 2-3 супени лъжици. Но другите го хапват така и казват, че е вкусно.

Всеки може да експериментира с всичко.

Това е споделянето от моята кухня, а вие може да правите ваши си чудеса.

Не забравяйте през цялото време да сте на вибрациите на любовта и да си пеете песни, дори наум. Това придава особен вкус на ястията.  :) 

С усмивка и пожелание за светли дни,
наЗДРАВЕ!  :)  :)  :) 
Деси 

Ако публикацията ви е харесала, може да я споделяте с приятели познати чрез бутоните отдолу и копиране на линка в браузъра. Благодаря ви! Бъдете  здрави и щастливи! :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар