четвъртък, 26 март 2015 г.

ЕКАДАШИ


Дните на Екадаши за 2016 година:

5 и 20 Януари
4 и 18 Февруари
5 и 19 Март
4 и 17 Април
3 и 17 Май
1 и 16 Юни
1, 15 и 30 Юли
14 и 28 Август
13 и 26 Септември
12 и 26 Октомври
11 и 24 Ноември
10 и 25 Декември

Екадаши – най-добрите дни в месеца за лечебен глад

Дните Екадаши са специални периоди в Лунния календар с изключително пречистващо въздействие – сега ще се опитаме да разгледаме накратко значението им и откъде идва историята им. 
И държа още в самото начало да отбележа, че НЕ става въпрос за гладуване с цел отслабване, разхубавяване, влизане във форма за кратко време и прочие. Не, не и не!
Става дума за пост с дълбока духовна насоченост, за влияние върху характера, психиката и дисциплината на човека.Но ако някой просто се чуди кой ден от месеца да остане на глад – Екадаши дните са идеалния избор и без да навлиза във философията им :-)
Екадаши е санскритската дума за „единадесет“ и всъщност е 11-ят ден от лунните фази по индийската система за изчисляване на лунните дни (титхи).
Той се случва 24 пъти в годината, два пъти в месеца – преди новолуние и пълнолуние. Всяко Екадаши си има отделно, уникално име, като това са дни и за “врат” – обетите, които даваме на себе си, като се въздържаме от храна, например.
Древните мъдреци са открили, че в определени фази на Луната умът се намира в състояние, в което се чувства добре и умее лесно да изпълнява най-важната си функция – да се концентрира в определена посока.
И в двете половини на Лунния месец умът постига това състояние в единадесетия ден след новолуние и пълнолуние. Така в тези дни вътрешната концентрация и медитация се осъществяват най-лесно и са най-полезни за постигането на вътрешен баланс и хармония на личността.
В индийската традиция дните се броят от изгрев до изгрев, затова ако 11-тия лунен ден започва след изгрева на Слънцето в даден ден, то Екадаши пост се прави през следващия ден. Има и изключения, при които денят Екадаши не е подходящ за пост, затова се пости на следващия ден – Двадаши (дванадесет). Всички тези особености са отразени в календара.
За да се изпълни този пост, в деня преди Екадаши e най-добре да се храните само на обяд. В деня отбелязан в календара като Eкадаши не приемате храна (в по-строг вариант, не приемате и вода). На следващия ден, за да завърши правилно поста, се захранвате в посочения интервал. 
Сутринта в деня Екадаши вземете душ и през целия ден се старайте да запазите покой в тялото, ума, чувствата и емоциите. Много е важно да помните, че постът не е просто гладуване и спазване на определени правила в храненето. Ако през този ден допуснете отклонение от нравствено-етичните си принципи или допуснете прояви на гняв и раздразнение, вие всъщност не постите, а гладувате!
Смята се, че спазването дори на един ден Екадаши – особено в епохата на Кали юга, в която живеем – с упование, безпристрастност и преданост – ни дарява с благословията на Вишну и освобождаване от цикъла на раждане и смърт. Вярва се също, че чрез спазването на Екадаши постите изчистваме старите си грехове и лошата карма. 
Защо да се пости три дни преди пълнолуние или новолуние, а не на самите лунни дни?
Защото учените са открили, че безпокойството и разстройството на мозъка ни започва три дни преди самите пълнолуния и новолуния, затова трябва да му противодействаме още от самото начало, преди лунните дни да са имали шанс да ни повлияят още по-сериозно.
Това се потвърждава и от съвсем скорошни научни изследвания, при които бе установено, че има два дни в месеца, в които електро-магнитната вибрация на телата ни се променя радикално – и това са именно Екадаши дните. В тези два дни в месеца се наблюдава огромна разлика в електро-магнитните вибрации на тялото в областта на пъпа и мозъка.
Учените недоумяват защо точно в тези дни се случва това, но йогите са разбрали значението на тези дни много по-отдавна. Ето защо, дори по принцип да се чувствате изнервени, подути или неспокойни покрай фазите на луната, строгото гладуване (дори и без вода) в Екадаши два пъти в месеца ще ви балансира и ще ви помогне да бъдете спокойни.
Аюрведа също счита, че храната е подвластна на луната. Тъй като луната не е съвсем ясна през тези дни, то и храната, консумирана на тези дни се смята за нечиста, вредна, токсична. Вярва се, че храна, консумирана на Екадаши остава несмляна и се превръща в отрова, което дава началото на много болести.
ЗАХРАНВАНЕ
Захранването след един – два дни гладуване не е никак сложна работа.
Ако сте изкарали Екадаши само и изцяло на вода и течности е най-добре да се захраните на следващия ден с плодове и прясно изцеден сок.
Ако сте изкарали Екадаши на плодове, зеленчуци, сокове – добре е да захраните със салата или според Аюрведа – с мляко с ориз (басмати).
Разбира се, аз не бих препоръчала захранване с мляко с ориз поради възгледите ми за храненето и личния ми хранителен режим, затова аз бих захранила с хубава салата и по-късно вечерта – задушени зеленчуци с малко сварен ориз Басмати. Не бих включила млечни :-)
По време на дните Екадаши може в началото да срещате трудности да сте изцяло на вода, камо ли без, затова е добре да не насилвате организма си и може да карате на сокове, плодове, леки салати. Това, което не бива да се яде са зърнени, бобови, ядки и семена. Също люти подправени храни. 
ГЛАДУВАНЕТО КАТО ТАПАС 
Тапас е една от ниямите в Йога – правилата, регулиращи отношенията на човека със самия себе си. Тапас означава самоналожена дисциплина с цел постигането на някаква цел.
“Tapo dvandva sahanam” – тапас означава да сме готови да посрещнем с еднакво спокойствие и невъзмутимост и радостта и нещастието. Гладуването е вид тапас.
Дисциплина, която сами сме си наложили, за да постигнем нещо се нарича„врат“. Самият факт, че си налагаме някаква дисциплина е врат.
Една река тече в необходимата посока, защото е ограничена от бреговете си, дървото не пада, защото земята го държи здраво към себе си и струните на китарата са вързани здраво, за да произвеждат звук.
Врат е обещание, което даваме на себе си, то е начин на себе-контрол. В духовен смисъл, врат е контролирането на сетивните ни желания, обет да спазваме някаква дисциплина, за да постигнем някаква цел. Счита се, че човек, който няма цел, врат или някаква благородна идея, която да го дисциплинира не може да постигне нищо, което да има значение в живота си.
Врат – твърдото ни решение да спазваме дисциплина – е начин да събудим дремещата си сила. Точно както слънчевите лъчи не могат да изгорят лист хартия, когато са разпилени, но ще предизвикат огън, ако са концентрирани, по същия начин ако концентрираме силите си върху една цел, ние можем да постигнем всичко. С две думи – да вземем твърдо решение означава да концентрираме силите си.
И да не забравяме – през целия период (а и по принцип) е много хубаво да спазваме и петте основни дисциплини: 
– Ахимса (ненавреждане, ненасилие)
– Сатя (чистота и истинност във всичко),
– Брахмачаря (въздържание, включително сексуално),
– Дая (състрадание),
– Кшама (прошка) и
– Анашуята (липса на завист и ревност).
ПОЖЕЛАВАМ ВИ УСПЕХ ПО ВАШИЯ ЛИЧЕН ПЪТ НА ИЗРАСТВАНЕ! :-)

Ако статията ви е харесала или била полезна, може да я споделите с бутоните за споделяне по-долу. Благодаря!
Бъдете здрави! 


1 коментар:

  1. Дните на Екадаши за 2016 година:


    5 и 20 Януари
    4 и 18 Февруари
    5 и 19 Март
    4 и 17 Април
    3 и 17 Май
    1 и 16 Юни
    1, 15 и 30 Юли
    14 и 28 Август
    13 и 26 Септември
    12 и 26 Октомври
    11 и 24 Ноември
    10 и 25 Декември

    ОтговорИзтриване