четвъртък, 26 март 2015 г.

НИЕ СМЕ ТОВА, КОЕТО ЯДЕМ

Ние сме това, което ядем
Американски учени са установили, че редовната и  продължителна консумация на храни с високо съдържание на мазнини, води до промяна в мотивацията и поведението на човек.


Джексън Кони и колегите му от университета в Илинойс, провели научен експеримент, целнта на който била да се изучи влиянието на мазнато храна върху секрецията на хормона допамин в главния мозък. В нервната система допаминът играе ролята на невромедиатор -  вещество с помощта на което се предава информация от един неврон на друг. Той участва и в регулация на човешкото поведение, в това число на мотивацията и на хранителните предпочитания.


За експеримента, проведен от американските изследователи били използвани лабораторни мишки. Опитните животни били разделени на две групи. Тези от първата били хранени с висококалорични и богати на мазнини продукти, а от втората група получавали стандартната храна за гризачи, в която мазнините са с минимално съдържание.


Било установено, че в главния мозък на мишките от първата група нивото на допамин и производните му било значително по-ниско, отколкото при останалите гризачи.


Тези данни потвърждават резултатите от предишни експерименти, доказващи че при хора със затлъстяване, които консумират богата на мазнини храна, концентрацията на допамин е понижена.


Изследователите подчертават, че вида и качеството на храната, която консумираме влияе на биохимичните процеси в мозъка. Употребата на големи количества мазнини, влияе върху поведението, като нарушава мотивация и желанието за работа, както при плъховете, така и при хората. 


Резултатите от изследването са представени на ежегодната среща на Обществото за изследване на хранителното поведение (Society for the Study of Ingestive Behavior - SSIB).


Източник: http://www.puls.bg/

Ако публикацията ви е допаднала и харесала, ако е била полезна за вас, може да я споделите с приятели и познати в социалните мрежи чрез бутоните за споделяне отдолу. Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар